De geschiedenis van de donut

Vandaag gaan we het op de dag van de donut hebben over niets minder dan de geschiedenis van de donut. Jawel. Hij is Hollands. Althans, als we er het voor ons meest gunstige verhaal tussen alle varianten uitpikken. Donuts zouden zijn afgeleid van onze ‘Olykoeks’ die al vroeg in de 19e eeuw gemaakt werden. Destijds nog een rond balletje van deeg goudbruin gebakken in varkensvet. Soms gevuld met bijvoorbeeld vruchten omdat de kern van de bal niet zo makkelijk ‘gaar’ werd.

Toen de Nederlandse immigranten zich in de VS vestigden, namen zij hun oliekoeken mee. Deze zou onder invloed van andere culturen veranderd zijn van balvorm naar de donut zoals wij ‘m vandaag de dag kennen. Hoewel andere beweren dat ‘omdat het midden van de donut toch niet zo snel ‘gaar’ werd- je ‘m er maar beter uit kon halen.

Het allerleukste verhaal is dit:
De donut zou verbonden zijn een cowboyritueel uit de 18e eeuw. Cowboys stonden sociaal gezien behoorlijk onder druk. Ze hadden een lage status en konden maar op één manier hogerop komen: door een andere baan te krijgen. Bijvoorbeeld het bewaken van een kudde tegen bendes of indianen. Als sollicitatie moesten ze aan grootgrondbezitters vaak bewijzen dat ze lef hadden.

Eén van die cowboys betrapte zijn potentiële werkgever met de keukenmeid. De beste man werd boos en verzon een onmogelijke opdracht om van de cowboy af te komen. Hij gooide een deegbal in kokend hete olie en sommeerde de cowboy dat hij de deegbal eigenhandig uit de olie moest vissen, in de lucht moest gooien en er een gat in moest schieten. En, je raadt het al, deze Lucky Luke slaagde erin. De donut zoals wij hem vandaag de dag kennen zou zijn geboren.

Maar waarom heet het nu donut, ook wel doughnut? Ook daar zijn verschillende meningen over. De ene beweert dat het komt van dough+nut oftewel deeg met noten. Ze zouden een noot gebruiken voor de kern van het deeg. Maar waarom precies wordt nergens duidelijk. Een andere verklaring is dat het komt van dough+noughts wat betekent deeg+nullen. Ze vouwen immers van het deeg een ‘0’.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

DONUT

Ingrediënten: 45 gram boter | 500 gram bloem | 170 gram suiker | 2 eieren | 3 theelepels bakpoeder | beetje zout | 240 ml yoghurt | pannetje zonnebloemolie

Smelt de boter in een pannetje. Meng de eieren met de suiker in een grote mengkom. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en een snufje zout. Roer nu de yoghurt, het bloemmengsel en de gesmolten boter door de eieren. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in bollen. Druk deze een voor een plat en maak er met je duim een gat in. Je mag dit gat wel even wat ‘uitrekken’.

Verhit de zonnebloemolie in een pan en laat het tot zo’n 170ºC warm worden. Schep het deeg één voor één in de hete olie en bak 2 minuten aan elke zijde. Laat de donuts even uitlekken op keukenpapier.

Voor de foto heb ik Albert Heijn donuts gebruikt. Het bovenstaande recept komt van 24 kitchen.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

1 Comment De geschiedenis van de donut

  1. Pingback: De donut: een Nederlandse uitvinding! – Liefde voor Holland

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>