Wat hou ik toch van bakken. Het is één van mijn favoriete weekend bezigheden. Naast koffie drinken en uit eten gaan. Er zijn recepten die ik al duizenden (lees: tientallen, maar ik overdrijf graag) keren gemaakt heb. En er zijn baksels die ik voor het eerst probeer. Zo ook deze kaneelbroodjes. Ik vond ze in een boek van de IKEA. Want Zweden houden nu eenmaal van fika’s, taartjes bij de koffie op de late middag. Of in de vroege ochtend. Of in de late avond. Net wanneer je er eigenlijk zin in hebt. Zoiets als een Engelse high tea. Ik kan me daar prima in vinden. Want ik houd van goede kop koffie en die gaat het best gepaard met een lekkere koek, stuk gebak of een stuk nougat (super lekker!)
Kaneelbroodjes komen veel voor in Scandinavische landen en Noord-Amerika. Vooral in Zweden is het kaneelrolletje ‘kanelbulle’ ontzettend in trek. Op 4 oktober wordt er in dat land zelfs een nationale dag aan de lekkernij gewijd: Kanelbullens Dag. Ondanks dat de Zweden het kaneelbroodje zo wat claimen, is nooit bewezen dat het ook echt daar uitgevonden is. Food historici geloven echter wel dat het de Noordelijke landen van Europa moeten zijn geweest die op het idee kwamen op deze manier een opgerolde koek te maken met kaneel erin. Het is namelijk een combinatie van Germaanse baktechnieken met Zweedse en Deense ingrediënten. Maar er zijn ook andere bronnen die beweren dat de Oude Grieken verantwoordelijk zijn voor de vondst.
Wie zal het weten? Maar wie wil het eigenlijk weten? De ingrediënten zijn meel, kaneel, suiker, boter en een beetje gist. Laatstgenoemde werd al 1000 voor Christus in het oude Egypte gebruikt. Kaneel werd weer 1000 jaar daarvoor gebruikt alsook boter. Alleen het ingrediënt suiker is als dusdanig pas in de 18e eeuw in de USA ‘gemaakt’. Toen hadden ze blijkbaar pas een manier gevonden om suiker uit suikerbiet te halen.
Hoe dan ook vind je veel verschillende varianten van het kaneelbroodje terug. Anders opgerold, met andere ingrediënten, met of zonder topping, met spijs, zonder spijs en zo kan ik nog wel even door gaan.
Wat mij vooral opviel is dat de broodjes vers uit de oven het lekkerst zijn. Eet ze dan ook gelijk op. Of stop ze later –licht ingesmeerd met water- nog even terug in de oven om dat stukje ‘versheid’ te evenaren.
Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.
Kaneelbroodje
voor 20 stuks
Ingredienten 600 gram tarwebloem | 250 ml melk | 100 gram boter, in blokjes gesneden| 35 gram verse gist | 85 gram suiker | 1 ei | snuf zout | 1 tl gemalen kademom | extra ei om te bestrijken
Ingredienten vulling: 50-100 gram amandelspijs (naar smaak) | 50 gram boter | 50 gram suiker | 1 el paneermeel | 2 tl water | 1 el kaneel
Breng de melk op kamertemperatuur of verwarm een beetje en laat de gist erin oplossen. Voeg de bloem, boter, suiker, eieren, zout en kardemom toe en mix alles tot een soepel deeg. Mocht het deeg nog wat te nat zijn, voeg dan extra bloem toe. Blijf zo’n 5-10 minuten goed door kneden zodat de gist als het ware ‘geactiveerd’ wordt. Doe de bal deeg in een (metalen) mengkom en dek af met plastic folie. Laat zo’n 30 minuten rijzen op een warme plek tot de massa verdubbel is.
Start met de vulling. Mix hiervoor de spijs (50 gram proef je heel licht, dus als je het goed wilt proeven, voeg je meer toe) met de boter, water, paneermeel en kaneel.
Zodra het deeg verdubbel is, verdeel je het in tweeën. Rol elk deel uit tot een rechthoek van zo’n 1 cm dik en strooi de vulling er over uit. Rol de lap deeg dan vanaf de langste kant van het deeg op (zodat je de langste rol kunt maken). Bestrijk de randen met water zodat het beter blijft plakken aan elkaar. Snijd de rol in 2-3 cm plakken met een scherp mes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen elk rolletje en laat nog zo’n 20-30 minuten onder plastic folie rijzen. Ondertussen kun je de oven verwarmen tot 250 graden.
Je hoeft nu alleen nog even een extra eitje met wat zout en water te kloppen en er elk broodje een beetje mee in te smeren. Als je wilt kun je op dit moment ook suikerparels toevoegen of gewone suiker. Maar dat hoeft niet. Bak in 7-8 minuten in het midden van de oven totdat de broodjes er mooi bruin uitzien. Laat even afkoelen en val dan aan.
Zo lekker!!
Volg me ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.