Klassieker: coq au vin

Het wordt weer kouder weer en in tegenstelling tot veel van jullie vind ik dat niet erg. Het is namelijk de uitgesproken tijd om stoofpotten weer op het menu te zetten. En daar houd ik van. Niet alleen omdat het vaak simpel is om te bereiden, vooral ook omdat het vlees bijna altijd super mals is. En daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Vandaag staat het klassieke gerecht Coq au vin op het gerecht. De naam zegt het al: haan met wijn.

Volgens veel legendes staat niemand minder dan Julius Caesar aan de basis van dit gerecht. Zijn kok zou na de verovering op de Galliërs de vraag gekregen hebben van alle Gallische kippen iets eetbaars te maken. Maar zoals veel stoofpotten gebaseerd op wijn ontstond dit gerecht waarschijnlijk omdat boeren hun vlees dan langer houdbaar konden houden. Ze stopten het vlees in grote potten of vaten en goten er wijn overheen. Coq au vin als gerecht zoals wij dat kennen, werd pas begin vorige eeuw vastgelegd.

Toen de bekende Amerikaanse kookboekenschrijfster Julia Child in 1961 in haar boek ‘Mastering the art of French cooking’ opnam, werd het gerecht razend populair. Het werd daarmee één van Julia Childs meest bekende gerechten. Alsook een van de meest bekende kipgerechten ter wereld.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Coq au vin van Julia Child

Voor 2 personen


Ingrediënten: 2 kippenpoten | 75 gram gerookte ontbijtspek in blokjes gesneden | 8 gepelde kleine witte uien of uien | 1 glas rode wijn (Pinot Noir of Côtes du Rhône) | 250 ml kippenbouillon | 150 gram champignons in vieren gesneden | 1 tl tomatenpuree | 2-3 el olijfolie |30 ml cognac | zout | peper | 1 laurierblad |1/4 tl gedroogde tijm | 3 el bloem |1 teen knoflook

Doe wat olie in een grote stoofpan en bak de spekjes een paar minuten totdat ze licht gebruind zijn. Schep uit de pan en leg apart. Doe de kip in dezelfde pan als waar je net de spekjes in gebakken hebt. Draai regelmatig om zodat de kip geleidelijk en evenredig bruin wordt. Giet er 30 ml cognac bij en schudt de pan een paar seconde zodat de alcohol goed verdeeld wordt. Steek de cognac aan zodat de kip geflambeerd wordt en laat het vuurtje enkele minuten branden. Blus het vuur door de deksel op de pan te leggen.

Voeg peper en zout toe alsook het laurierblad en gedroogde tijm. Stop de uien (in mijn geval sjalotten) tussen de kip. Doe de deksel op de pan en bak 10 minuten. Schep na vijf minuten de ingrediënten een keer om. Haal de deksel van de pan en gooi de bloem over de ingredienten. Mix het door de kip en de uien totdat je ziet dat de bloem geabsorbeerd is. Kook nog 3-4 minuten terwijl je goed door de pan roert.

Haal de stoofpan van het vuur en giet er al kloppend de wijn en kippenbouillon bij. Giet er zoveel kippenbouillon bij totdat je kip bijna volledig onder het vocht staat. Voeg de spekjes toe, de knoflook en tomatenpuree. Doe de deksel weer op de pan en kook 25-30 minuten. Kijk of er ingrediënten zijn die al gaar zijn zoals de kip en de uien. Als dat zo is, schep ze dan uit je pan en leg ze even apart en kook de overige ingrediënten nog even totdat alles even gaar is. Schep dan alles weer in de pan en voeg de champignons voor ongeveer 5 minuten toe. Het kookvocht, de saus, moet nu net dik genoeg zijn om een smeuïge laag over je vlees achter te laten. Is dit niet het geval dan kun je twee dingen doen: is hij te dun? Haal dan alle ingrediënten uit de pan en laat de saus nog wat inkoken. Is de saus te dik? Voeg dan nog wat kippenbouillon toe totdat hij de gewenste dikte heeft.

Serveer in de pan. Eventueel met wat fijngehakte peterselie erover.


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>