Waar komt de Club Sandwich vandaan?

Het is misschien wel de grootste boterham die bestaat. Ofja, in elk geval de rijkst belegde. Ik maak ‘m bijna elk weekend alleen dan wel op mijn eigen manier: niet opgestapeld, maar op grote stukken toast. Meer als bruschetta. En met andere kruiden en lekker veel Parmezaanse kaas. De Club Sandwich. Maar waar komt de Club Sandwich vandaan?

De club sandwich zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat deze opgestapelde boterham in bijna elke club en resort in Amerika op de menukaart stond. Volgens de meeste theorieën komt deze lekkere lunch en daarmee de naam echter uit de exclusieve goktent Saratoga Club House in Saratoga Springs, New York. Zo rond 1894. Een stadje dat overigens ook aan de bakermat van de chips stond (1953).

Anderen beweren dat er eens een man nogal aangeschoten van zijn ‘club’ terugkwam en een sandwich maakte met alle ingrediënten die nog in de koelkast lagen. Maar dat verhaal is nooit bewezen.

Vast staat dat het oudste recept terug te lezen is in het boek ‘Good Housekeeping Everyday Cook Book’ van Isabel Gordon Curtis uit 1903. Hierin wordt de Club Sandwich beschreven als geroosterd brood, licht ingesmeerd met boter, belegd met een plak bacon, kippen of kalkoenvlees, afgetopt met een plakje van een rijpe tomaat, een blaadje sla en een laag mayonaise.

Een jaar na uitgave stond de Club Sandwich bij minimaal vier restaurants op de menukaart tijdens de Wereld Tentoonstelling in St. Louis. Weliswaar allen iets aangepast aan de signatuur van de chef-kok.

Tegenwoordig kent de Club Sandwich allerlei varianten. Ook ik maak dus elk weekend mijn eigen variant en die vind je hieronder.

Bron: Whats cooking America

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

CLUB SANDWICH

Ingrediënten: stokbrood | mayonaise | boterkruiden (Parmesan Blend) | ontbijtspek | kipfilet | tomaat | ei | gemengde sla | Parmezaanse kaassnippers

Bak het stokbrood af en laat een beetje afkoelen. Kook het ei hard, laat schrikken onder de kraan, pel en snij in plakjes. Bak de ontbijtspek aan beide kanten aan. Meng de mayonaise met één a twee theelepels Parmesan Blend. En snijd de tomaat in plakken.

Snij het stokbrood in lange repen. Besmeer met de kruidenmayonaise. Beleg met wat sla en vervolgens de bacon, kipfilet, plak tomaat, plak ei en bestrooi met Parmezaanse kaas. Je kunt kiezen de sandwich op te stapelen of ze per snee los te serveren.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>