Italiaanse Cantuccini. Of toch niet?

Cantuccini. Wie kent het niet. Van die lekker harde koekjes die je in Italië voor belachelijk hoge prijzen kunt kopen. Desalniettemin zijn deze koekjes heerlijk en eet ik er zo een zak van leeg. Toen mijn vriend me laatst verraste met het boek ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp, stond ik dezelfde avond nog cantuccini’s te bakken. Of biscotti di Prato, net zoals je dit harde, maar zoete amandelkoekje wilt noemen.

Biscotti di Prato is overigens de originele naam. Het typisch Italiaanse amandelkoekje vindt namelijk haar oorsprong in de provincie Prato in Toscane. Biscotti zou van ‘biscoctus’ afgeleid zijn wat ‘twee keer gebakken’ betekent. Een goede omschrijving voor het koekje dat –inderdaad- in twee keer gebakken wordt. Later hebben sommigen het de naam cantuccini gegeven. Dat komt van cantucci en stamt van het Latijnse woord ‘cantellus’ wat zoiets als sneetje brood betekent.

Ik houd ervan en het is verbazingwekkend makkelijk te maken. Probeer het zelf eens. Hieronder vind je het recept van Cees Holtkamp. Voor de meel heb ik Italiaans meel, type 00, gebruikt.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

CANTUCCINI

Ingrediënten: 1 ei | 100 gram amandelen (grof gehakt) | 125 gram bloem | 125 gram poedersuiker | 1 zakje vanillesuiker | ½ tl bakpoeder | ½ ei losgeklopt (voor het bestrijken)

Verwarm de oven tot 160°C graden. Mix alle ingrediënten en maak er een stevige deegbal van. Druk goed aan zodat ie niet meer verkruimelt en zet 10 minuten in de koelkast. Snijd het deeg vervolgens in 4 stukken en maak van ieder stuk een rol met je handen van ongeveer 2-3 cm dikte. Bekleed een bakplaat met papier en druk de rollen lichtjes aan. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de deegrollen zit: het zet namelijk nog een beetje uit. Bestrijk ze met het losgeklopte eitje en zet 20 minuten in de oven.

Verlaag de oven tot 130 graden. Haal het deeg uit de oven en snijd het in stukken van 1,5 centimeter. Leg ze op hun kant nog eens 15 minuten in de oven. Zijn ze nog lichtjes zacht? Draai ze dan op hun andere kant en laat nog 5-10 minuten in de oven staan. Laat de cantuccini afkoelen en serveer bij de koffie of –zoals ze dat in Italië doen- met Vin Santo (Heilige wijn).

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>