Bosnische Burek

Foto: Merette Kuijt
Vorige maand hadden we het over de börek die in Oost-Europa onder veel verschillende namen bekend is. Toen ik afgelopen Eurovisie Songfestival mijn welbekende Vreetfestijn organiseerde (lees: met een groep zorgen we ervoor dat van elk finaleland een hapje of drankje aanwezig is) was ik verantwoordelijk voor Montenegro. Ik had werkelijk waar geen enkel idee wat ik moest maken, maar belandde op de Bosnische burek en vond dat er wel indrukwekkend uitzien. En ik dacht Bosnië, Montenegro… Misschien heeft niemand het door.

Deze burek kent dus helemaal geen spinazie of feta zoals bijna alle andere varianten. Deze kent vooral vlees en wil ik je zeker niet onthouden. De techniek van het deeg uitrollen op de keukentafel om het vervolgens te vullen en op te rollen is geweldig. Gefascineerd heb ik naar deze moeder gekeken en het zelf ook eens geprobeerd:

Het verhaal over de spinazie-feta börek lees je op deze plek op whatmomwouldcook.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

BOSNISCHE BUREK

Ingrediënten deeg: 500 gram bloem | 250 gram boter (kamertemperatuur) | 300 milliliter lauw water | zout
Ingrediënten vulling: 500 gram lamsvlees (géén gehakt) | 250 gram rundvlees (bijv. runderreepjes) | 4 uien | 250 gram boter | 2 eidooiers | zout | zwarte peper

Deeg


Laat de boter smelten maar niet bruin worden. Meng het vervolgens met de bloem, het water en een flinke snuf zout. Kneed het tot een mooie massa en verdeel in vier ballen. Neem een van de balletjes, bestuif met wat bloem en rol uit tot je een bijna doorzichtige lap deeg hebt. Dit doe je straks ook met de overige 3 balletjes. Begin nu met het vleesmengsel en verwarm de oven alvast op 180 graden.

Vulling


Snij de uien alsook het vlees fijn. Voeg de eidooiers, zout en zwarte peper toe en meng goed door elkaar.

Oprollen


Besmeer het deeg met wat boter. Leg op de randen (zie het filmpje) een hele reep met het vlees-uimengsel. Pak de randjes en vouw er strak over. Rol vervolgens het hele deeg op zodat het vlees er goed in gewikkeld is. Leg in een spiraal waarbij je begint in het midden en langzaam de hele ovenschaal vult. Besmeer nog even met boter en laat in het midden van de oven in zo’n 40 minuten goudbruin worden. Besprenkel daarna met wat water.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>