Suikerkick op de vroege ochtend: Il brioche col caffè

Foto: Merette Kuijt
In Italië doen ze niet zo moeilijk. Gewoon een minuscuul kopje beresterke koffie en een zoet broodje. Italianen geloven namelijk dat je ontbijt je snelle energie moet bezorgen en natuurlijk helpen suikers daar wel een handje bij.

Koffie is dus essentieel tijdens het ontbijt. Vaak gepaard met een brioche of een koekje. Zolang het maar zoet is. Toch is een brioche van oorsprong niet Italiaans. De originele brioche bestaat uit een grote bol met daarop een kleiner bolletje. Vaak lichtgekleurd en op smaak gebracht met vanille. En hij komt uit Frankrijk.

Volgens het boek ‘L’inventaire du patrimoine culinaire de France’ zou de brioche voor het eerst genoemd zijn in 1404 in de plaats Rouen (Normandië). De naam zou afgeleid zijn van het Normandische woord ‘brier’ dat zoiets betekent als kneden. Het was een luxebroodje en werd vaak op zondag gegeten. Toen het in 1650 in Parijs geïntroduceerd werd, raakte het door het hele land bekend.

Toch zijn er ook andere verhalen over de naam. Sommige etymologen denken dat het woord brioche van ‘Brie’ komt. Een Frans district waar oorspronkelijk ook de brie kaas zoals wij hem kennen, vandaan komt. Zij houden vol dat de brioche oorspronkelijk deeg met brie kaas was.

Hoe dan ook heeft de brioche zijn weg door de eeuwen heen naar het buurland gevonden. Vandaag de dag vind je allerlei gevulde varianten bij Italiaanse bakkers en cafeetjes.


Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

RECEPT BRIOCHE MET CHOCOLADE

Ingrediënten: 500 gram bloem | 1 zakje gedroogde gist | 150 ml lauwwarme melk | 3 el suiker | 2 eieren | 100 gram boter | 12 blokjes chocolade | snufje zout

Meng de gist met een theelepel van de suiker en een beetje lauwwarme melk totdat de gist ‘opgelost’ is. Doe de bloem in een mengkom en voeg de rest van de suiker en het snufje zout toe. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet daar het gistmengsel, de eieren en de rest van de melk in. Kneed het deeg goed.

Voeg de boter in blokjes toe en blijf kneden tot het deeg soepel en elastisch is. Dek het af met plastic folie en laat in ongeveer een uurtje rijzen tot het in volume verdubbeld is. Kneed het deeg vervolgens opnieuw en verdeel in 12 bolletjes. Druk in elk bolletje een stukje chocolade en vouw het deeg er weer omheen zodat je de chocolade in het bolletje deeg verstopt zit.

Beboter 12 muffinvormpjes en leg er de deegballetjes met de vouwkant naar beneden in. Laat het deeg nog zo’n 30 minuutjes rijzen en bestrijk eventueel met een losgeklopt eitje (hoeft niet). Bak de broodjes op 180 graden in 10-15 minuten af tot ze goudbruin zijn.

Lekker met een supersterk kopje koffie dus. Energie voor de hele dag!


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>