Het Brabantse worstenbroodje

Boven de rivieren in ons land zijn ze nauwelijks verkrijgbaar: worstenbroodjes. Je hebt ze weliswaar als afbakvariant in de supermarkt, maar die zijn in niets te vergelijken met het Brabantse worstenbroodje. De vraag is alleen: is het dan ook typisch iets Brabants? En zo ja, waarom dan?

Wanneer het broodje met worst precies ontstaan is, weten we niet. Maar waarom het iets typisch Brabants is, is makkelijk te verklaren. Het worstenbroodje vindt zijn oorsprong namelijk in de katholieke kerstviering. Een geloof dat zo’n beetje alle regio’s onder de rivieren in ons land deelden.

Tijdens de nachtmis met Kerst moest men nuchter ter communie gaan. Daardoor mocht er dus niet voor de kerkdienst gegeten worden. Om de honger direct na de mis te stillen, bakten de kerkgangers thuis alvast worst in brooddeeg. Dan hoefden ze alleen nog iets op te warmen bij thuiskomst en hadden ze binnen enkele minuten een warme hap op tafel.

Wat ook wel handig was, is dat men voor dit broodje allerlei restvlees kon gebruiken. Door het brooddeeg zag je namelijk toch niet dat het vlees van mindere kwaliteit was. Ondanks dat er nog verschil in de vleeskruiden zitten en dat ze in West-Brabant de uiteinden van het deeg open laten, bestaat een officieel worstenbroodje uit volledig dichtgevouwen deeg.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

BRABANTS WORSTENBROOD

Het brooddeeg: 250 gram bloem | 6 gram zout | 70 gram boter | 10 gram basterdsuiker | zakje gedroogde gist | 125 ml melk

De worst: 450 gram half om half gehakt | paneermeel | 0,5-1 ei | zout | peper | nootmuskaat | foelie | en als je wil: zakje gehaktkruiden

DEEG I

Maak een kuiltje in de bloem en bestrooi met het zout. Verwarm de melk tot hij handwarm is en giet vervolgens in het kuiltje. Houd een beetje melk over en meng de gedroogde gist daarmee totdat het opgelost is. Voeg ondertussen boter en suiker toe. Voeg de gist toe. Meng steeds wat bloem bij de melk totdat je een kneedbare bal deeg hebt, dat proces zou minimaal 5 minuten moeten duren. Verdeel het deeg in stukjes van 90 gram en maak er kleine balletjes van die je afgedekt onder een laag plastic folie 10 minuten laat rusten. Kun je mooi even aan je worsten werken.

WORST

Men het gehakt met ongeveer de helft van het ei, een beetje paneermeel en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat, folie en/of gehaktkruiden of andere kruiden die je lekker vindt. Verdeel het gehakt vervolgens in porties van 90 gram en rol deze stuk voor stuk uit tot een worst. Als het gehakt nog te nat is, voeg je extra paneermeel toe.

DEEG II

Maak ovaaltjes van je bolletjes deeg. Klop de andere helft van het ei los en bestrijk er de zijkanten van het ovaaltje mee. Leg de worst in het midden, vouw de uiteinden over het deeg en vervolgens de lange zijden over de worst. Druk de naden goed aan en leg de worstenbroden met de naad naar onderen op een bakplaat met bakpapier. Laat 45 minuten rijzen onder een laag plastic folie. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 ºC.

WORST

Bestrijk het deeg met ei en bak in ongeveer 25-30 minuten goudbruin af.

1 Comment Het Brabantse worstenbroodje

  1. Pingback: Worstenbroodjes | Ik bak er iets van

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>