Klassieker: Boeuf Bourguignon

Er zijn een aantal van die gerechten die tot de klassiekers behoren. Boeuf Bourguignon is er daar een van. Direct uit de French cuisine. Stukjes slow-cooked bief, gekookt in wijn met slechts een paar andere ingrediënten toegevoegd. Ik spreek niet veel Frans, maar ik ga er spontaan ‘oooo la la’ van zeggen. Het is namelijk verrukkelijk. En dat komt niet alleen omdat ik persoonlijk een voorkeur heb voor stoofpotjes die dagen gemarineerd worden en dan nog uren nodig hebben om ‘afgemaakt’ te worden. Zo heerlijk.

Ik kan er uren over watertanden. Stoofpotjes. Hoewel er geen lastige kooktechnieken aan te pas komen, moet je wel gevoel hebben voor de bereiding. Het vlees mag niet te over-cooked, maar zeker ook niet under-cooked raken. De Franse boeren weten er alles van. Want zij zijn degene die dit plattelandsgerecht ooit bedachten. Al in de Middeleeuwen wisten zij namelijk hoe ze de riblappen van een rund mals konden krijgen. Iets wat niet zo makkelijk was. Vooral niet in een tijd waarin het lastig –al dan niet onmogelijk- was constante temperaturen met een open vuur te krijgen. De bieflappen moeten namelijk behoorlijk lang gekookt worden voordat ze eetbaar en smakelijk zijn. En het liefst dus op een relatief constante temperatuur. Maar het lukte de boeren.

Zoals wel meer gerechten in de Franse keuken werd het vlees niet in water, maar in wijn gekookt. Dat gaf namelijk nog wat extra smaak aan het gerecht. Hoewel je nu een goede boeuf bourguignon in een uur of 4 kunt klaarmaken, deden de boeren er vroeger wel zo’n 12 uur over. In een stenen pot werd het vlees dan uren gemarineerd in wijn (normaal gesproken in rode Bourgogne) en kruiden zoals knoflook, rode ui en champignons. Qua bereidingswijze lijkt het wel wat op het andere Franse gerecht ‘Coq au vin’ welke ook slow-cooked in wijn bereid wordt. Hieronder heb ik het recept van de site goddelijke-recepten aangehouden. Met dat verschil dat ik zelf het vlees na het aanbakken een dag heb laten marineren in de wijn alvorens hem 3,5 uur te stoven.

Het was inderdaad echt goddelijk.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Boeuf Bourguignon

Voor 4 personen
Ingrediënten: 650 gram bief riblappen | 150 gram blokjes rookspek | 6-8 tenen knoflook | 2 rode uien | 500-750 ml rode wijn, bij voorkeur een Franse zoals Bourgogne of Merlot | 1 bouillonblokje | 250 ml water | 1 blikje tomatenpuree | 4 laurierblaadjes | peper | zout | 25-40 gram boter | 4-5 stengels bleekselderij | zakje worteltjes | bakje champignons (250 gram) | 1 el maïzena

Eerst starten we met de voorbereidingen: Snijd de bief in stukjes, de rookspek ook als je het in één stuk gekocht hebt, pel de knoflook en snijd de tenen grof (niet persen!), ontdoe de ui van zijn schil en snijd ze in grove stukken. Kook wat water en los het bouillonblokje in 250 ml heet water op. Meet 500 ml wijn af (de rest heb je straks nog nodig). Doe de wijn met de bouillon, de knoflook, laurier en tomatenpuree in een grote stoofpan en zet op laag vuur.

Bestrooi de biefstukjes royaal met peper en zout en laat ondertussen wat boter in de hapjespan warm worden. Zorg dat de boter goed heet is en bak dan de biefpuntjes kort aan elke zijde lichtbruin. Schep ze uit de pan en gooi ze direct bij de wijn. Zorg dat al het vlees onder de wijn staat. Bak nu in dezelfde pan met hetzelfde vet de rookspek in de pan totdat ook deze lichtbruin is en gooi ze vervolgens ook in de wijn. Bak nu de ui aan, maar laat deze niet bruin worden. Voeg ook de ui toe aan de stoof. Mocht er niks aangebrand zijn, dan voeg je nu wat wijn in je hapjespan toe om het kookvocht te versmelten met de wijn. Ook dit doe je bij de rest. Laat het geheel zo’n 3 uur op laag vuur pruttelen voordat je de groenten toevoegt. Kijk af en toe of het vlees nog onder het vocht staat. Als dat niet zo is kun je nog wat wijn of water toevoegen. Snijd de groenten alvast in kleine stukjes.

Voeg na 3 uur pruttelen de wortel en bleekselderij aan de stoof toe en laat het geheel nog 30 minuten op laag vuur staan. Na 30 minuten neem je opnieuw een koekenpan en bak je de champignons in wat boter bruin. Voeg deze dan pas aan de stoofpot toe. Mocht de saus nu nog te waterig zijn, doe dan wat water in een kopje en mix er de eetlepel maïzena doorheen zodat je een glad papje krijgt. Giet dit bij de stoof en roer nog even goed door tot je merkt dat het geheel wat dikker begint te worden. Je Boeuf Bourguignon is klaar om opgediend te worden. Ik doe dat met grove in de schil gebakken aardappels. En ik schenk er –bij voorkeur- dezelfde wijn bij waarin ik de bief gekookt hebt. Oooo la la, I love autumns!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>