Bodemloze quiche met witte ui en kastanjechampignons

Ik eet best vaak een quiche. Maar nu ik toch echt op de koolhydraatjes moet letten, zocht ik laatste een lekker alternatief voor een quiche met bodem. Misschien kun je dat dan dus eigenlijk gewoon een reuze omelet noemen. Het is maar net hoe je zo’n recept bekijkt natuurlijk. Ik dook in elk geval de keuken in en fabriceerde een bodemloze quiche met witte ui en kastanjechampignons en ik vond het eerlijk!

Maar waar komt de quiche vandaan? Quiche dus. Een Frans woord uit Lotharingen dat eigenlijk zoiets betekent als cake. Het werd al in de middeleeuwen gemaakt toen de Duitse heerschappij zeggenschap hadden over Elzas-Lotharingen. Niet gek dat er dus ook beweerd wordt dat de uitvinding van deze hartige taart op naam van de Duitsers staat.

De bevolking van de streek maakte namelijk al in die tijd een koek van ei en melk waar later room en spek aan toegevoegd werd: de meest bekende variant quiche lorraine. Pas een behoorlijke tijd later werd er kaas aan toegevoegd. Evenals de bodem van bladerdeeg die van oorsprong gewoon gemaakt werd van restjes brooddeeg. Toen Elzas-Lotharingen weer tot Frankrijk behoorde, werd de taart ‘quiche’ genoemd. Afgeleid van het Duitse woord kuchen, wat in plaatselijk dialect uitgesproken wordt als ‘kischen’…

bodemloze quiche compi

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Bodemloze quiche

Ingredienten: 4 witte uien | bakje kastanjechampignons | klontje boter | tijm | rozemarijn | peper | zout | 150 ml crème fraîche | 2 eieren | 100 ml melk | rucolla | walnoten

Schil de uien en snijd in dunne repen. Smelt de boter in een hapjes- of koekenpan en voeg de ui toe. Laat de ui op laag vuur zo’n 20 minuten sudderen. Roer er geregeld doorheen: de ui mag niet bruin worden. Voeg na 20 minuten de champignons, tijm en rozemarijn met wat peper en zout toe. En laat nog 10 minuten op het vuur staan of totdat de champignons zacht zijn geworden en het meeste van haar vocht verloren heeft.

Verwarm de oven tot 200 graden. Neem een quicheschaal (bedek die eventueel met bakpapier), vet in met boter en schep het ui-champignonmengsel in de schaal. Klop de eieren met de creme fraiche en melk tot een egale massa. Giet over het ui-champignonmengsel en zet in het midden van de oven. Laat de taart in zo’n 40-45 minuten gaar bakken. Zodra de bovenkant stevig voelt, maar nog een beetje trilt, is hij goed.

Serveer met rucolla en walnoten. Voor een zoete twist kun je de walnoten karamelliseren in een combinatie van water, honing en suiker.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

1 Comment Bodemloze quiche met witte ui en kastanjechampignons

  1. Pingback: Koolhydraatvrij: courgettetaart - What mom would cookWhat mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>