Blote billetjes in het gras

Een hele tijd terug kreeg ik een verzoek van wmwc-lezer en oud studiegenootje Steffy. Ze vertelde me dat haar moeder vroeger geregeld ‘blote billetjes in het gras’ maakte en vroeg zich af waar de oorsprong van dit gerecht en de naam vandaan kwam.

Ik had gehoopt haar een iets spannender verhaal te kunnen vertellen. Dus sorry Steffy, dat is het niet. Wanneer je een puree van aardappelen met een groene groente maakt, kleurt deze nu eenmaal wat groen. Stop je er witte bonen bij, dan associeert men dat blijkbaar met billetjes. Vandaar de naam ‘blote billetjes in het gras’. Overigens wordt in de helft van de recepten geen aardappel toegevoegd waardoor je alleen snijbonen en witte bonen overhoudt.

Sommigen denken dat dit een Limburgs gerecht is. Anderen eten het in Brabant, maar de meesten beweren dat het een oud Gronings gerecht is. Desalniettemin is het een lekkere stamppot die van oorsprong bestaat uit aardappelen, witte bonen en snijbonen. Traditioneel gegeten met rookworst. Zélfs de moeder van Ruud van Nistelrooij is er –naast Steffy- groot fan van. Mocht je denken: op die foto is het helemaal niet groen… Klopt. De supermarkt had geen snijbonen meer op voorraad en ik werd gedwongen blikvoer te gebruiken. Vers is dus kleurrijker én vele malen lekkerder!

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

BLOTE BILLETJES IN HET GRAS

Ingrediënten: 500 gram kruimige aardappelen | 250 gram snijbonen | 1 pot witte bonen | 50 ml lauwwarme melk | 20 gram boter | peper | zout

Schil de aardappels, was ze en snijd ze in gelijke stukken. Was de snijbonen en snijd ze klein. Doe de aardappels in een pan en voeg water toe net zolang tot de aardappels onder water staan. Leg de snijbonen er bovenop en voeg wat zout toe. Kook de aardappels gaar. Afhankelijk van hoe groot de aardappelstukken zijn duurt dit gemiddeld zo’n 20 minuten. Je kunt het makkelijk testen: wanneer je met een vork in een aardappel prikt en deze gemakkelijk van je vork glijdt, is ie gaar.

Laat de melk ondertussen lauwwarm worden in een steelpannetje. Giet de aardappels en snijbonen af en stop terug in de pan. Voeg de melk en boter toe en stamp het geheel fijn. Verwarm ondertussen de witte bonen in het vocht en giet ze zodra ze warm zijn af. Voeg nu ook de witte bonen toe en schep het geheel even door elkaar. Et voila: je hebt zojuist blote billetjes in het gras gemaakt. Mocht je nu ook nog een rookworst hebben opgewarmd, dan ben je volkomen traditioneel bezig. Smakelijk!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>