“Mijn moeders rode kool met bloedworst lust ik nog steeds”

Foto: Merette Kuijt

Mijn eigen moeder, Hanny van der Aa, groeide op in een volkswijk van Helmond. Toen bijna al haar broers en zussen op zichzelf woonden, maakte haar moeder (mijn oma) geregeld deze winterse kost.

“Mijn moeder was niet echt een keukenprinses. Ze kon redelijk goed konijnenbouten klaarmaken alsook paardenvlees bereiden. Maar meestal aten we gewoon aardappelen, vlees en groenten. In vergelijking met nu was er toen nog niet veel keus. Je had winterse- en zomerse kost. Dat wilde zeggen sla in de zomer en met name heel veel kool in de winter omdat dat een van de weinige groentes waren die je kon krijgen.

Ik mocht zo vaak opscheppen als ik wilde alleen at ik nooit zo veel.Hanny van der Aa

Dus aten we veel kool. Mijn vader maakte wel eens zuurkool, maar de favoriet was toch wel de warme rode kool van mijn moeder. En dan het liefst met bloedworst. Ik hielp mijn moeder als kind vaak met de aardappelen. Soms hoefde ik alleen de pan op het vuur te zetten, een andere keer moest ik de aardappelen ook nog zelf schillen en afbakken.

9

Omdat mijn vader veel in Duitsland werkte en mijn oudere broers en zus al op zichzelf woonde at ik vaak alleen met mijn moeder en jongste broer. We zetten dan de pannen op tafel en schepten elk gerecht op een apart bordje. Ik mocht zo vaak opscheppen als ik wilde alleen at ik nooit zo veel. Voor het toetje had ik wel altijd plek. Vooral als het de zelfgemaakte gortepap was. Die bewaarde ze in de kelder. Soms, als mama even niet keek, nam ik stiekem een schaaltje…”

10d

 

BLOEDWORST MET RODEKOOL EN AARDAPPELEN

Voor 4 personen
Rode kool: 3/4 rode kool | 1 goudrenet | gemalen kruidnagel of 3 kruidnagels| peper | zout | azijn | 30 gram boter | vanillesuiker | 3-4 lepels suiker | allesbinder
Aardappelen: vastkokende aardappels 500-1000 gram (net zoveel honger je hebt) | 50 gram boter
Bloedworst: 4-6 dikke plakken bloedworst | 50-100 gram bloem | 50 gram boter

 

Rode kool (deel 1)

2
7

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool in vieren om het vervolgens kleiner te snijden. Maak bijvoorbeeld eerst reepjes en vervolgens blokjes. Of: rasp de kool klein. Doe de kleingesneden kool in een pan met een laagje water. Voeg behoorlijk wat zout en peper toe alsook de gemalen kruidnagel.

Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de rode kool en doe de deksel op de pan. Laat op middelhoog vuur in 30 tot 40 minuten gaar stomen. Roer af en toe door de pan en controleer of er nog voldoende water in zit. Zo niet, voeg een beetje water –maar nooit te veel- toe.  Begin nu aan de aardappelen en bloedworst. Zodra dat op het vuur staat en bijna de juiste gaarheid heeft, maak je de rode kool af zoals hieronder beschreven.

 

Aardappelen

5

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en smelt de boter. Voeg de schijfjes toe en bak de aardappelen tot ze gaar zijn.

 

Bloedworst

8
310

Pak een bord en doe de bloem erop. Controleer of de bloedworst nog in een velletje gehuld is. Verwijder deze als dat het geval is. Wentel vervolgens de bloedworst door de bloem zodat hij goed bedekt is. Zet een koekenpan op het vuur en smelt de boter. Bak de bloedworst in ongeveer 10 minuten (5 minuten per zijde).

 

Rode kool (deel 2)

Proef of de rode kool de juiste gaarheid heeft. Bij voorkeur is hij niet te slap, maar zeker ook niet te knapperig. Haal de kool van het vuur. Als het goed is, is het water bijna volledig verdampt. Zo niet, laat dan het water uit de pan. Voeg een scheut azijn toe. Dit is om de kleur mooi roodpaars te houden. Voeg drie volle lepels suiker toe en schep de rode kool om. Voeg de boter en het zakje vanillesuiker toe en schep alles goed door elkaar. Zet de pan terug op een laag vuurtje en voeg de allesbinder toe totdat de rode kool lekker kleverig is. Schep van alles een beetje op je bord en geniet.

 

Dit is het recept van mijn moeder. Smakelijk.
Hanny, de moeder van Patty

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.

Volg ons ook op Facebook.

2 Comments “Mijn moeders rode kool met bloedworst lust ik nog steeds”

  1. Pingback: Gerecht met Geduld: Chanfana di Vitela | What mom would cook

  2. Pingback: Rode kool, maar dan anders - What mom would cookWhat mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>