Waarom eten we beschuit met muisjes?

Deze week draait om geluk bij What Mom Would Cook. Geluk in de kleine en grote dingen in het leven. Momenten die niet eens om mij draaien, maar waar ik intens blij van word. Ik zit namelijk in zo’n fase dat er veel om me heen gebeurt. Zelf heb ik (28) nog nooit samengewoond. Twijfel ik of ik ooit wil trouwen (vooralsnog) en kinderen? Joh, die komen wel. Ik heb geen haast en mijn hormonen werken met dat standpunt goed mee.

Desalniettemin bevind ik mijzelf steeds vaker op vrijgezellenfeestjes, kinderverjaardagen en trouwerijen. Ik vind het leuk. Vooral om het geluk te zien dat dit met zich meeneemt. Eén week geleden was het toppunt van geluksmakende berichten: mijn beste vriendin ging trouwen, een van de bruidsmeisjes bleek na jaren van proberen zwanger en nog eens twee hele goede vrienden, Niels en Marleen, werden ouders van Jens. Een super lief klein propje mens. Een baby zonder punthoofd of gezicht in kreukels. Een super mooi mannetje. En natuurlijk kregen we daarbij ook beschuit met muisjes. Maar waarom eten we beschuit met muisjes?

Een traditie van beschuit met muisjes

Vroeger. Vroeger was alles beter. Kenden we tradities voor alles wat te vieren of te gedenken viel. Zo ook bij de geboorte van een kind. Sinds jaar en dag trakteren we familie, vrienden en collega’s namelijk op beschuit met muisjes. Maar waarom eigenlijk?

Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk de kraamvisite op iets lekkers te trakteren. Omdat de medische kennis niet optimaal was in de tijd, overleden veel vrouwen tijdens de bevalling. Bevallen was gevaarlijk en dus risicovol. Een goede bevalling waarbij moeder en kind gezond waren, werd dan ook gevierd. Vaak met iets zoets zoals een suikerbol of witbrood met suiker erop.

Onbekend is hoe de anijsmuisjes ontstaan zijn, maar hoogstwaarschijnlijk werd dit in rijkere kringen bedacht. Anijs zou goed zijn voor de borstvoeding en helpen de baarmoeder na de bevalling tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen. Echter kon het gewone volk geen beschuit, nog anijs betalen en werd deze traktatie met name in welvarende families geserveerd. De verschillende kleuren –voor elk geslacht één- zijn er later pas bijgekomen.

Super gezond dus. Die beschuit met muisjes. En ook al heb ik nog geen kinderen en geef ik ook geen borstvoeding: ik heb bij deze een vrijbrief om er meer van te eten.

Mocht je nou -net als Marleen- een hekel hebben aan het smeren van beschuiten en liever iets originelers aan je kraambezoek willen geven: geen nood. Ik heb wat alternatieven voor beschuit met muisjes op een rijtje gezet.

Lieve Marleen en Niels, heel veel geluk en gezondheid met z’n drietjes!

Lange vingers met witte chocolade en muisjes

Bron, recept en fotografie: Silly Sil Sil
lange vingers sillysilsil

Roze koeken met stempel

Bron, recept en fotografie: Food Love and Happiness
cookies1

Chocolade fudge met muisjes

Bron, recept en fotografie: Mi Cook
IMG_1333-1-702x336

Rocky road kraamhapje

Bron, recept en fotografie: Brenda Kookt
Rocky-road-kraamhapje-3

Cakepops

Bron, recept en fotografie: Efacts Magazine
Screen Shot 2014-07-29 at 11.45.16

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>