Baba Ganoush: voor verwende papa’s

Baba ganoush, ook wel baba ghanoui of baba ganouj genoemd bestaat voornamelijk uit geroosterde en vervolgende gepureerde aubergine. Vaak gemengd met wat knoflook, tahin, uien, munt en nog meer kruiden.

Baba staat voor ‘vader’ terwijl ‘gannuj’ zoiets als verwend betekent. Het gerecht is dus vernoemd naar een verwende vader. Volgens verhalen uit het Midden Oosten zou een dochter de aubergine voor haar vader vermalen hebben omdat hij te oud was, een slecht gebid had en het daardoor anders niet kon eten.

Wanneer baba ganoush precies ontstaan is, is onbekend. Wel weten we dat het basis-ingrediënt aubergine zijn oorsprong vindt in het Zuidoosten van Azie. Daar verbouwen ze het al meer dan 4000 jaar. Met dat verschil dat de grotere varianten vaak uit India en de kleinere versies uit China komen.

20140510-DSC_9284-2Foto: Merette Kuijt

Niet vreemd dat baba ganoush dus in veel in die regio gegeten wordt. Toch kennen verschillende landen verschillende momenten waarop ze het eten. In Syria en Libanon is de auberginepasta vooral een voorgerecht of aperitief. Vaak gemaakt van aubergine met uien, tomaat en andere groenten. In Egypte roosteren en pureren ze de aubergine en mixen het met tahin, knoflook, citroensap, komijn, chilipoeder en zout. En in Turkije kennen ze baba ganoush als patlican salatasi (aubergine salade) dat vaak als meze gegeten wordt en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Een gerecht dat dus makkelijk door oude mannetjes gegeten kan worden. Maar wat ook erg gezond en lekker is om met een goed glas wijn te verorberen. Of als lunch.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

BABA GANOUSH

Ingrediënten: 1 aubergine | 2 teentjes knoflook | sap van een halve citroen | ½ theelepel komijn | ½ theelepel tahin | peper | zout | olijfolie | naar smaak ook chilipeper


Verwarm de oven voor op 220°C graden. Leg de aubergine in een overschaal, bestrijk met wat olijfolie en zet in de oven. Laat het 45-60 minuten in de oven staan totdat de aubergine wat ‘verbrand’ begint te raken. Haal hem dan uit de oven en stop hem in een afgesloten bakje of plastic zak en laat afkoelen. Probeer de aubergine dan te ontvellen of schraap er het vruchtvlees uit en pureer het tot een grof papje. Voeg de teentjes knoflook, citroensap, komijn, tahin, peper, zout en chilipeper toe alsook een scheutje olijfolie. Super lekker met libanees brood van de markt!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>