Asperge-palingtaartje met doperwtencreme

Een jaar geleden was ik me aan het uitsloven in de keuken. Op het menu stonden asperges. Ik had ze vers gehaald bij een boer in het dorp waar mijn ouders wonen. Echte Brabantse asperges. Kostte me klauwen met geld, maar ik had er zo’n zin in. Ik bereidde ze volgens traditioneel recept, met een Hollandaisesaus, gekookte krieltjes, een dikke plak ham en natuurlijk een eitje. Trots zette ik het bordje voor mijn vriend’s neus. Zijn eerste reactie? “Ej, dat smaakt naar witlof.” Nou, hij krijgt voortaan gewoon witlof. En ik maak nog alleen asperges voor mezelf of wanneer mijn moeder of zus op bezoek komt.

Misschien wist je het nog niet, maar ik werkte onlangs als Teamleider Content bij een groothandel voor horeca. En soms mocht ik daarvoor wat fotoshoots doen. Onlangs dus ook voor het aspergeseizoen. Omdat onze culinair adviseur helemaal volgeboekt zat, kwam het op mijn kookskills aan. In overleg bedachten we wat recepten en daarmee ging ik thuis aan de slag. Na drie recepten gemaakt te hebben, had ik nog wat tijd en asperges over. Dus besloot ik een romig aspergesoepje plus deze asperge-palingtaart met doperwtencreme te maken. Eigenlijk puur op het gevoel.

Ziet het er niet uit als een plaatje?

Asperge-palingtaartje met doperwtencreme

Ingrediƫnten: Twee volle handen verse doperwten (of diepvries erwten) | een eetlepel creme fraiche | peper | zout | 1 gerookte paling per persoon | 3 a 4 asperges per persoon | 2 plakken roggebrood | peper | zout

Kook de erwten in een pannetje met water tot ze gaar zijn. Giet af en houd een paar erwten ter garnering apart. Kook de asperges tot ze gaar zijn en snijd vervolgens in smalle repen (bijvoorbeeld met een dunschiller). Pureer de doperwten samen met een flinke lepel creme fraiche en breng op smaak met peper en zout. Start met de opmaak van je bordje

Verbrokkel het roggebrood tot je korrels hebt. Neem een bord en weef als het ware de aspergerepen door elkaar. Zodat je een leuk ruitpatroon krijgt. Neem een kookring en vorm te midden van het bord een bodempje van roggebrood. Laat de ring staan en rol de paling erin op. Verwijder voorzichtig de ring en schep een flinke lepel doperwtencreme op de paling. Garneer met wat losse erwten en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.

Yum!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>