Arretjescake

Veel mensen kennen ‘m niet. En als je ‘m al kent denk je dat ie vast uit ‘jouw’ streek komt. Meestal is dat Limburg, Brabant of het Oosten van het land. Deze chocoladecake met koekjes is een van de weinige cakes die je zonder al te veel kook skills en zonder oven kunt bereiden. Gezond is het niet echt te noemen: één plakje telt 250 calorieën.

Anyhow. Het échte verhaal is eigenlijk best leuk. Rond 1900 besloot de Nederlandsche Oliefabriek Calvé-Delft reclame te maken voor hun botermerk. Ze maakten een reeks boeken waarin het figuur Arretje Nof de producten op leuke manier onder de aandacht bracht. In één van die boekjes maakte hij met onder andere de boter, een cake: Arretjescake. Sindsdien noemen we het massaal arretjescake terwijl we het eigenlijk Arretjenofcake zouden moeten noemen.

arretje

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

ARRETJESCAKE

Ingrediënten: 250 gram bakboter | 200 gram Mariakoekjes | 300 gram witte basterdsuiker | 2 eieren | 5 eetlepels cacao

Smelt de boter. Pak een kom doe hier de suiker en eieren in. Klop tot het een mooie massa is. Voeg de gesmolten boter en cacao toe. Breek de Mariakoekjes en voeg ook toe. Pak vervolgens een cakeblik en bekleed met zilver- of bakpapier. Giet het koekmengsel erin en druk aan. Zet het een paar uur in de koelkast en ga alvast een blokje rennen. Compenseert een plakje extra. Want lekker is het.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

1 Comment Arretjescake

  1. Pingback: Een half jaar What Mom Would Cook: mijn favorieten - What mom would cookWhat mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>