Foto: Merette Kuijt
Mijn vader, Peter van der Aa, groeide op in een 10-persoons gezin in Helmond. Er was niet veel geld, maar er mochten altijd vriendjes blijven eten.
“In mijn jonge jaren aten we dit vaak als toetje. Ik kom uit een groot gezin. We hadden het niet heel breed, maar er was altijd genoeg eten aanwezig. Mijn moeder kookte dagelijks een grote pan met bijvoorbeeld hete bliksem (aardappelpuree met appelmoes, heel veel peper en uitgebakken spek) Dan zaten we met z’n allen om de tafel. Ook al waren we niet rijk: onze vriendjes en later ook de vriendinnen mochten altijd blijven eten: zolang je maar hielp met opruimen en afwassen.
Omdat alleen mijn vader werkte en er geen geld was voor zoetigheden als koek en snoep, kon ik echt van deze simpele beschuitenpap genieten.Peter van der Aa
Vroeger adviseerden ze minimaal drie keer per dag melk te drinken. We kregen soms zelfs een kopje op school. Omdat alleen mijn vader werkte en er geen geld was voor zoetigheden als koek en snoep, kon ik echt van deze simpele beschuitenpap genieten. Wij noemde het ‘armoedepap’ omdat je niet rijk hoefde te zijn om dit nagerecht op tafel te zetten. Omdat je de hele dag niets snoepte, was dit echt heel lekker, super simpel en lekker zoet natuurlijk.” <
ARMOEDEPAP
Beschuitenpap: melk | beschuiten | suiker
Armoedepap
Het is heel simpel. Neem een pannetje en verwarm de melk. Pak een diep bord en verkruimel de beschuiten. Bestrooi de beschuiten met suiker. Hoe meer suiker, hoe zoeter je nagerecht. Schenk de melk zodra hij warm genoeg is over de beschuiten heen. Klaar is Kees.
Dit was één van de recepten van mijn moeder. Smakelijk.
Peter
Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.