O-o-oranjedrankje: Aperol Spritz

Voor mij is het echt wat te bitter. Bovendien waardeer ik een goed glas rode wijn over het algemeen beter dan een mixdrank of cocktail. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe iets anders probeer. Zo’n Aperol Spritz bijvoorbeeld. Een vriendin van me is er gek op. Ik vind het alleen leuk om te drinken op Koningsdag of wanneer het Nederlands elftal moet voetballen. Voor vandaag heb ik dus maar een fles in huis gehaald. Ik had namelijk geen nagels meer over van de vorige wedstrijd en alcohol is altijd een tweede goede anti-nervositeit optie, nietwaar? Afijn, dan nu het verhaal.

De Italianen beweren uitvinder te zijn van de Aperol. Het is daar namelijk een traditioneel aperitief die volgens bijna alle bronnen in 1919 door Giuseppe Barbieri in Padova gemaakt werd. Het was een drankje met een relatief laag alcoholpercentage van 11%. Na de Eerste Wereldoorlog had bijna elk Italiaans gezin een fles op voorraad. Je kunt het on the rock drinken, maar ook als Spritz. Een mix van Aperol, prosecco en mineraalwater dat de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen.

Ik probeerde meer mijn bronnen te checken omdat ik niet snel meer dan bovenstaand verhaal kon vinden en ik dat eigenlijk te schraal vond om te vertellen. Totdat ik op een ander verhaal las. Namelijk dat Aperol weliswaar van Italiaanse ingrediënten gemaakt is, maar dat een paar Oostenrijkse bobo’s die in de 19e eeuw in Noord-Italië woonden op het idee kwamen Italiaanse likeurtjes met witte wijn en soda te mixen. Aber das macht nog keine Spritz. Nee, klopt. Aperol is dus gewoon Italiaans. En als je van bitter houdt, ook zeker lekker om te drinken

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

APEROL SPRITZ

Ingrediënten: Aperol | prosecco | spa rood

Afhankelijk van hoe groot je glas is: De helft van het glas vul je met prosecco, van de helft die overblijft 2/3 met Aperol en het laatste restje vul je met spa rood. Kortom: van de 6 shots zijn er 3 prosecco, 2 Aperol en 1 spa rood.

PROOST!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>