Amandel-perentaart

Een relatief korte update vandaag want ik heb zo veel baksels voor jullie klaar staan dat ik bedacht dat het raadzamer was gewoon snel tot de recepturen over te gaan dan er heel lang en uitgebreid over te bloggen.

Een paar weken geleden kwam de oma van mijn vriend op bezoek. Ze had al een hele tour langs haar kleinkinderen gemaakt waarbij ze volgestopt was met koffie, vlaai en een 3-gangen lunch. Maar ja, ik wilde oma toch ook eventjes in de watten leggen. Dus probeerde weer een nieuw baksel uit.

Deze amandel-perentaart vond ik in het boek van Matt Preston, Fast, Fresh & unbelievably delicious. Een kookboek wat overigens echt de moeite waard is. Ik heb er zelf al verschillende gerechten uit gemaakt. Beetje zoals Jamie Oliver 15 en 30 minute meals: niet te moeilijk en snel op tafel. Nou ja, de meeste gerechten dan.

Amandel-perentaart

ingrediënten bodem: 250 gram bloem | ¼ tl zout | 120 gram boter | 75 gram poedersuiker | 2 eidooiers | 1 el koud water
ingrediënten vulling: 225 gram amandelschaafsel | 225 gram boter | 225 gram kristalsuiker | 2 eieren | 4 rijpe peren

Bodem

Meng de bloem met het zout en de boter totdat je een kruimeldeeg overhoudt. Voeg dan de poedersuiker toe en vervolgens de eidooiers. Kneed het totdat je een samenhangend deeg overhoudt en voeg als het te droog is eventueel een eetlepel koud water toe. Maak er een bal van, druk de bal plat tot een soort dikke hamburger en wikkel hem in vershoudfolie. Leg een uurtje in de koelkast. En drink even wat koffie of thee.

Verwarm na een uurtje de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm van 28 centimeter doorsnede en vet deze in. Bestuif vervolgens met een beetje bloem.

Rol het deeg uit tot hij ongeveer 4 mm is en til hem snel over je springvorm. Druk de bodem en wanden aan. Mocht er nu nog deeg over de randen hangen, kun je dat er gewoon afsnijden. Knip ter grootte van de springvorm een stuk bakpapier uit en leg deze op de bodem. Bestrooi met bakbonen of spliterwten (zo lang er maar gewicht op de bodem leunt) en bak hem 10-15 minuten in de oven totdat hij lichtbruin is. Begin ondertussen met de vulling.

Vulling

Maal het amandelschaafsel tot grof poeder. Klop in een kom de boter met de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg het amandelmengsel toe en vervolgens een voor een de eieren. Dit zou moeten resulteren in een dikke amandelcrème.

Schil nu de peren en snijd ze in de lengte door de helft. Wanneer je taartbodem klaar is haal je hem uit de oven en verhit je de oven tot 180 graden. Verwijder vervolgens de bakbonen en bakpapier van de bodem en giet de amandelcrème in de taart. Vervolgens leg je de peer als wijzers van een klok op de crème met de bolle kant naar boven. Druk de peren wat in het mengsel zodat de amandelcrème in de ruimtes waar geen peer ligt, wat naar boven komt.

Bak in 40 minuten in de oven (180 graden) totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer met verse slagroom kleine punten. Lekker!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>